canlı destek

STAJ UYGULAMA PROSEDÜRÜ

   

 

          Staj İçin Gerekli Belgeler


Gerekli Belgeleri İndirmek için AÅŸağıda Yer Alan Linkleri Kullanınız.

 

1- Firmaya Giderken Götürülmesi Gereken Evraklar

   https://eamyo.ege.edu.tr/files/eamyo/icerik/StajFirmaBilgiFormu(1).pdf

 

2- Staj BaÅŸlangıç Döneminde Doldurulacak Dosya için Gerekli Formlar

   https://eamyo.ege.edu.tr/files/eamyo/icerik/StajBaslangicDonemiFormu.pdf

 

 

 

 

 

Amaç

 

Stajın amacı; Emel Akın Meslek Yüksekokulu öÄŸrencilerinin, öÄŸrenim süreleri içerisinde kazandıkları teorik bilgi ve deneyimlerini pekiÅŸtirmeleri, laboratuar ve atölye uygulamalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliÅŸtirerek kamu ve özel sektördeki iÅŸ hayatına hazırlanmaları, eÄŸitimleriyle ilgili ticari ve sanayi kuruluÅŸları ile hizmet sektöründe yer alan kurum ve kuruluÅŸlarda yapabilecekleri görevler hakkında yerinde gözlem ve inceleme yapmaları, iÅŸyerlerinde üstlenecekleri sorumlulukları, iÅŸ iliÅŸkilerini, organizasyon ve üretim sürecini ve yeni teknolojileri tanımalarıdır.

Buradaki bakış açısı; iÅŸletmede yapılan iÅŸlerin mümkün olduÄŸunca ayrıntılı bir biçimde gözlenmesi olmalıdır. Ayrıca, öÄŸrenciler bu stajı yaparak ÅŸirket-yönetim-çalışan iliÅŸkileri ve etkileÅŸimi konusunda da tecrübe edinmiÅŸ olacaklardır.

 

Staj Süresi ve Zamanı

 

2010 yılından itibaren Yüksekokulumuza kayıtlanan öÄŸrencilerimiz iki yıllık öÄŸrenim süreleri içinde 20 iÅŸgünü olarak 2. yarıyıl veya 4. yarıyıl sonunda tek staj yapacaklardır.

 

2009 tarihinden önce kayıtlanan öÄŸrenciler 1. sınıfın sonundaki stajlarını tamamlamışlar ise ikinci sınıfın sonunda yapılacak stajdan muaf tutulacaklardır.

 

İzinsiz ve mazeretsiz olarak üç (3) gün üst üste veya staj süresinin % 10’u oranında devamsızlık yapan öÄŸrenci, o stajı yapmamış sayılır.

 

2017-2018 öÄŸretim yılında öÄŸrencilerin stajlarına 16.07.2018 tarihinden itibaren baÅŸlamalarına karar verilmiÅŸtir.

 

Staj İşlemleri

 

Staj yapacak öÄŸrenciler, staj yapacakları kuruluÅŸu kendileri bulacaklardır (öÄŸrenciler; bahar yarıyılı derslerinin bitimine kadar staj yerlerini belirlemelidirler).

  1. ÖÄŸrenci iÅŸleri bürosundan aldıkları “Staj Bilgi Formu”nu, staj yapmak istedikleri kuruluÅŸa onaylatacaklardır.
  2. Bu onaylı belge ile danışmanlarına müracaat edeceklerdir.
  3. Danışmanı tarafından onaylanan formu öÄŸrenci iÅŸleri bürosuna teslim edeceklerdir.
  4. ÖÄŸrenciler ayrıca öÄŸrenci iÅŸleri bürosuna;
    • ÖÄŸrencilerimiz 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası kanunu gereÄŸi staj yaptıkları sürece Üniversitemiz
    • tarafından sigortalanacaktır. Bu amaçla 1 adet iÅŸe giriÅŸ bildirgesi (öÄŸrenci iÅŸlerinden temin edilebilir veya internetten de çıktı alınabilir) teslim edeceklerdir.
    • Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl MüdürlüÄŸü ve Yüksekokulumuz  iÅŸbirliÄŸinde öÄŸrencilerimize yönelik İş Başı EÄŸitim programı iÅŸbirliÄŸi protokolünün ikinci maddesi çerçevesinde yapılacak olan stajlarda iÅŸyerinin İş Kura kayıtlı olduÄŸunu belgeleyen öÄŸrencilerin, staj sürecince Genel SaÄŸlık Sigortası İŞKUR tarafından yapılacaktır.
  5. ÖÄŸrenci iÅŸleri tarafından hazırlanan belgeler (staj izleme formu, staj uygulama prosedürü, devam cetveli ve puantaj cetveli) stajın ilk günü firmadaki staj sorumlusuna teslim edilmelidir.
  6. Staj sonunda staj izleme formu firmadaki yetkili kişilerce doldurulup onaylatılmalıdır (firma kaşesi ve imza olmalıdır).
  7. Staj izleme formunu firmanın kaÅŸesini taşıyan kapalı zarf içinde öÄŸrenci tarafından danışmanına teslim edilecektir.
  8. Sigorta iÅŸlemlerinin yapılabilmesi için öÄŸrenci stajını tamamlamasının hemen ertesi iÅŸgünü puantaj cetvelini firmadan alarak elden veya faks yolu ile okula iletmek zorundadır. Bu iÅŸlemi yapmayan öÄŸrencinin stajı kabul edilmeyecektir.
  9. Her öÄŸrenci, staj sonunda bir staj raporu hazırlamak zorundadır.
  10. ÖÄŸrenci, staj dosyasını stajının sonunda firmadaki yetkili amirine inceleterek kapak sayfasını imzalatmak, kaÅŸeletmek ve staj izleme formunu doldurtmakla yükümlüdür.
  11. Stajını tamamlayan öÄŸrenciler tarafından hazırlanan staj dosyası ve staj izleme formu, öÄŸrenci devam cetveli eÄŸitim öÄŸretim döneminin baÅŸladığı hafta içerisinde danışmanına teslim edilir.
  12. DGS ile lisans eÄŸitimine geçiÅŸ yapacak olan öÄŸrencilerin dosyalarını stajın hemen bitiminde teslim etmeleri gerekmektedir.

Staj Dosyası İçeriÄŸi

 

1. Kapak: ÖÄŸrencinin adı, numarası, sınıfı, staj tarihi, firmanın tam adı ve firmadaki ve bölümdeki staj sorumlularının adı soyadı ve imzası, firma kaÅŸesi ve danışmanının adı ve soyadı yer almalıdır).

  1. İçindekiler (stajın içeriÄŸi)
  2. Firma hakkında genel bilgi (firmanın çalışan sayısı, kapasitesi, çalışma ÅŸekli ve ürün tipi, v.b.)
  3. İdari yapısı (firmanın organizasyon şeması)
  4. Teknik yapı (iş akışı)
  5. İşletmedeki bütün departmanlar hakkında en az 1 sayfalık bilgi (yapılan iÅŸler, kullanılan makineler, kullanılan yöntemler vs.)
  6. İşletmede üretilen bir ürüne ait iÅŸ akış ÅŸeması.
  7. Firma izin verdiÄŸi takdirde o üründen minyatür olarak üretilmeli ve dosyaya eklenmelidir.
  8. Ekler: Firmada kullanılan hammadde (pamuk, iplik, kumaÅŸ yardımcı malzemeler v.b.) örnekleri ve adları (en fazla 3 syf.)
  9. Firmada kullanılan önemli formlar (en fazla 10 sayfa)
  10.  Staj dosyasının bilgisayarda hazırlanması durumunda, alt-üst-saÄŸdan 2.5 cm, cilt payı için soldan 3 cm boÅŸluk bırakılarak, yazı tipi Times New Roman olarak, 12 punto ve 1.5 satır aralığı bırakarak A4 kağıdına yazılmalıdır. Sayfalar 1 numaradan baÅŸlayarak numaralandırılmalı ve
  11. rapor dosya içinde sunulmalıdır.

Stajın Değerlendirilmesi

 

1. Staj dosyası, staj danışmanı tarafında incelenerek üç hafta içinde deÄŸerlendirilir. Staj danışmanı, gerekli görürse ilgili öÄŸrenciye stajıyla ilgili olarak bir mülakat ya da uygulama yaptırabilir.

2. DeÄŸerlendirme sonucunda “baÅŸarılı” ya da “baÅŸarısız” olarak deÄŸerlendirilen notlar, Emel Akın MYO öÄŸrenci iÅŸlerine iletilir. DeÄŸerlendirme sonuçları, öÄŸrenci iÅŸleri tarafından ilan edilir.

3. Başarısızlık halinde staj tekrar edilir.

4. Stajını tamamlayamayan veya baÅŸarısız olan öÄŸrenci mezun olamaz.

 

ÖÄŸrenci Staj ve Dosyasının Reddini Gerektiren Durumlar

 

Stajın tamamlamasının hemen ertesi günü puantaj cetvelinin firmadan alınarak elden veya faks yolu ile okula iletilmemesi

  1. Staj izleme formunun verilen sürede teslim edilmemesi.
  2. Staj dosyasının belirlenen formata uygun hazırlanmaması.
  3. Staj dosyasının içerik yönünden yetersiz bulunması.
  4. Stajın eÄŸitim açısından yetersiz olduÄŸunun belirlenmesi.
  5. Staj izleme formunun olumsuz olması.
  6. Staj dosyasının özgün olmadığının saptanması (staj dosyasının içeriÄŸini birden çok kiÅŸinin kullanması)
  7. Stajında devam koşullarının yerine getirilmemesi

Staj Yapacak ÖÄŸrencilerin Uymak Zorunda Oldukları Disiplin Kuralları

 

ÖÄŸrenciler, staj yaptıkları kuruluÅŸun her türlü kural ve kaidelerine uymak zorundadırlar. Stajyer öÄŸrenciler, staj yaptıkları iÅŸ yerlerinin çalışma koÅŸulları ile disiplin ve iÅŸ emniyetine iliÅŸkin kurallarına uymak; kullandığı her türlü mekan, alet, malzeme, makine, araç ve gereçleri özenle kullanmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden doÄŸacak her türlü sorumluluk öÄŸrenciye aittir.

Stajyer, kusurları nedeniyle verecekleri zararlardan dolayı o işyeri elemanlarının sorumluluklarına tabidir.

Stajyer öÄŸrenciler için baÄŸlı olduÄŸu Üniversitenin ve YükseköÄŸretim Kurumları ÖÄŸrenci Disiplin YönetmeliÄŸi hükümleri staj sırasında da geçerlidir.

Not

Emel Akın MYO, staj yapan öÄŸrencilere, stajları süresince herhangi bir ödeme yapmaz. ÖÄŸrencilerin staj yaptıkları kurumlarla aralarında kuracakları mali iliÅŸkiler Emel Akın MYO baÄŸlamaz.

Staj raporları, öÄŸrencilerin mezun oldukları veya herhangi bir nedenle Üniversiteden ayrıldıkları tarihe kadar saklanır ve bu sürelerin sonunda normal usuller uyarınca imha edilir. 

 
Bu sene için öÄŸrencilerimizi yaz stajı yapma tarihi 18 Temmuz-12 AÄŸustos 2022 olarak belirlenmiÅŸtir.
 ÖÄŸrenciler firma tarafından onaylanan Staj Bilgi Formunu en geç 1 Temmuz 2022 tarihinde öÄŸrenci iÅŸlerine teslim etmek zorundadırlar
Staj prosedürü ile ilgili izlenmesi gereken süreç genel hatlarıyla ÅŸu ÅŸekildedir. 

                                                                                                                                            

STAJ BAÅžLAMADAN ÖNCE İZLENMESİ GEREKEN SÜREÇ   (01/03/2022)

 

1.      Staj yapacak öÄŸrenciler, staj yapacakları kuruluÅŸu kendileri bulacaklardır

2.      ÖÄŸrenci staj yerini bulduktan sonra, öÄŸrenci iÅŸleri bürosundan aldıkları “Staj Bilgi Formu”nu, staj yapmak istedikleri kuruluÅŸa (firmaya) onaylatacaklardır.

3.      ÖÄŸrenciler, firma tarafından onaylanan bu Staj Bilgi Formu ile danışmanlarına müracaat edeceklerdir.

4.      ÖÄŸrenciler, danışmanı tarafından onaylanan formu öÄŸrenci iÅŸleri bürosuna teslim edeceklerdir.

5.      ÖÄŸrencilerimiz 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası kanunu gereÄŸi staj yaptıkları sürece Üniversitemiz tarafından sigortalanacaktır.

 

STAJ YAPARKEN İZLENMESİ GEREKEN SÜREÇ

1.      ÖÄŸrenci iÅŸleri tarafından hazırlanan belgeler (staj izleme formu, staj uygulama prosedürü, devam cetveli ve puantaj cetveli) stajın ilk günü firmadaki staj sorumlusuna teslim edilmelidir.

2.      Staj sonunda staj izleme formu firmadaki yetkili kiÅŸilerce doldurulup onaylatılmalıdır (firma kaÅŸesi ve imza olmalıdır).

3.      Staj izleme formunu firmanın kaÅŸesini taşıyan kapalı zarf içinde öÄŸrenci tarafından danışmanına teslim edilecektir.

4.      Sigorta iÅŸlemlerinin yapılabilmesi için öÄŸrenci stajını tamamlamasının hemen ertesi iÅŸgünü puantaj cetvelini firmadan alarak elden veya faks yolu ile okula iletmek zorundadır. Bu iÅŸlemi yapmayan öÄŸrencinin stajı kabul edilmeyecektir.

5.      Her öÄŸrenci, staj sonunda bir staj raporu hazırlamak zorundadır.

6.      ÖÄŸrenci, staj dosyasını stajının sonunda firmadaki yetkili amirine inceleterek kapak sayfasını imzalatmak, kaÅŸeletmek ve staj izleme formunu doldurtmakla yükümlüdür.

7.      Stajını tamamlayan öÄŸrenciler tarafından hazırlanan staj dosyası ve staj izleme formu, öÄŸrenci devam cetveli eÄŸitim öÄŸretim döneminin baÅŸladığı hafta içerisinde danışmanına teslim edilir.

8.      DGS ile lisans eÄŸitimine geçiÅŸ yapacak olan öÄŸrencilerin dosyalarını stajın hemen bitiminde teslim etmeleri gerekmektedir.


 

 

STAJ DOSYASININ İÇERİĞİ NASIL OLMALIDIR

1.      Kapak: ÖÄŸrencinin adı, numarası, sınıfı, staj tarihi, firmanın tam adı ve firmadaki ve bölümdeki staj sorumlularının adı soyadı ve imzası, firma kaÅŸesi ve danışmanının adı ve soyadı yer almalıdır).

2.      İçindekiler (stajın içeriÄŸi)

3.      Firma hakkında genel bilgi (firmanın çalışan sayısı, kapasitesi, çalışma ÅŸekli ve ürün tipi, v.b.)

4.      İdari yapısı (firmanın organizasyon ÅŸeması)

5.      Teknik yapı (iÅŸ akışı)

6.      İşletmedeki bütün departmanlar hakkında en az 1 sayfalık bilgi (yapılan iÅŸler, kullanılan makineler, kullanılan yöntemler vs.) ÖÄŸrencinin staj sırasında gözlemlediÄŸi bilgiler.

7.      İşletmede üretilen bir ürüne ait iÅŸ akış ÅŸeması.

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ